Remontti.org

Remonttivinkit ja -ohjeet

ūüöĹ WC-remontti

WC-remontti voi sisältää wc:n tai kylpyhuoneen uusimista, korjaamista tai huoltamista. Tällä sivulla on yleiskatsaus vessaremonteista, sekä kylpyhuoneremonteista, niiden tekijöistä ja lainsäädännöstä (osakeyhtiölaista ja kotitalousvähennyksestä).

WC:n remontoiminen yleens√§ vaatii tekij√§lt√§√§n kokemusta ja ammattitaitoa. Remontin kustannukset voivat olla korkeat. Taloyhti√∂ss√§, kuten kerrostalohuoneistossa, teht√§v√§st√§ remontista on asunto-osakeyhti√∂lain mukaan (ks. alla) l√§hes aina ilmoitettava taloyhti√∂lle tai is√§nn√∂itsij√§lle. WC-remontissa t√§rkeint√§ on suunnittelu, koska laajassa remontissa on otettava huomioon kaikki remontoinnin osa-alueet, eli LVIS (l√§mp√∂-, vesi-, ilma- ja s√§hk√∂ty√∂t). My√∂s hygienia on varsinkin t√§ss√§ remontissa t√§rke√§√§ — jotta wc-tilat olisi helppo pit√§√§ puhtaana. WC-tilojen ei tulisi ainoastaan olla toimivat ja siistit, vaan my√∂s esteettiset.

Yleisiä tärkeitä suuren tai pienen wc-remontin valmistelu- ja toteutustoimenpideitä ovat:

 • budjetointi (budjettihaarukan luominen),
 • hankesuunnittelu,
 • kilpailuttaminen,
 • vertailu (tekij√§n hinta/laatu ja takuu).

Kuten Remontti.org on aikaisemmin maininnut, on Urakkamaailma.fi-sivusto hintakäsityksen saamiseksi paras lähde. Urakkamaailmassa on esitelty muutamien wc-remonttien hintoja:

 • 1500 EUR: pienen vessan uudistus Helsingiss√§
 • 3900 EUR: WC-remontti, sis√§lt√§en laatoituksen, Vantaalla
 • 8900 EUR: WC:n lattian valu, vesieritys ja pinnan teko Turussa

Lains√§√§d√§nt√∂ — kotitalousv√§hennys ja asunto-osakeyhti√∂laki

Kotitalousvähennys vessaremontissa

 • Verohallinnon mukaan vessarempan ty√∂n kustannukset saa osittain v√§hent√§√§ veroista.
 • Palkatun ty√∂ntekij√§n palkasta ja palkan sivukuluista saa v√§hent√§√§ 15 prosenttia.
 • Ennakkoperint√§rekisteriin merkityn yrityksen, yritt√§j√§n tai yleishy√∂dyllisen yhteis√∂n tekem√§n keitti√∂remontin laskussa olevasta ty√∂st√§ tai ty√∂korvauksesta saa v√§hent√§√§ 40 prosenttia, joka on ty√∂n tekemisest√§ maksettu korvaus, joka ei ole luonteeltaan palkkaa.
 • Kotitalousv√§hennys on henkil√∂kohtainen, ei kotitalouskohtainen: puolisot voivat saada v√§hennyksen erikseen, jos heill√§ on riitt√§v√§sti v√§hennett√§vi√§ kustannuksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa vuodessa per henkilö (omavastuu vuodessa 100 euroa), ja vähennys tehdään verovelvollisen veroista.

Vähennykseen oikeuttavat tavanomaiset kotitaloustyöt, kuten myös hoiva- tai hoitotyö, sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Tavanomainen työ on normaali työ, joka tehdään kodin- ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä voi lukea Verohallinnon ohjeesta.

Kotitalousv√§hennys vaikuttaa ‚ÄĚmenev√§n konkurssiin‚ÄĚ

On tärkeää huomioida, että kotitalousvähennyksen määrä sekä prosentuaalisesti että euromääräisesti on vuosien varrella mennyt huonompaan suuntaan. Sama trendi jatkuu: vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa on työn osuutta 5875 euroa. Vertailun vuoksi kotitalousvähennys vuonna 2019 oli 2400 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa oli työn osuutta 5000 euron edestä. Samaan tapaan vuonna 2021 palkattavan työntekijän palkasta voi vähentää 15 prosenttia, sekä sivukulut. Vuonna 2019 edellä mainittu oli 20 prosenttia.

Tämän kehityssuunnan vuoksi wc- ja muita remontteja kannattaa teettää mahdollisimman pian.

Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvussa säädetään kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajien välillä. Sama luku koskee kunnossapito- ja muutostöitä.

 • Osakkeenomistajan on pidett√§v√§ kunnossa osakehuoneistonsa sis√§osat (3¬ß)
 • Osakkeenomistajalla on oikeus tehd√§ huoneistossa kunnossapito- ja muutost√∂it√§. Osakkeenomistajan tulee kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti etuk√§teen hallitukselle tai is√§nn√∂itsij√§lle sellaisesta ty√∂st√§, joka voi vaikuttaa yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteist√∂n, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan huoneiston k√§ytt√§miseen.
 • Ilmoitusvelvollisuus on laaja, ja sen ulkopuolelle j√§√§v√§t l√§hinn√§ huoneiston maalaus- ja tapetointityyppiset ty√∂t (esimerkiksi pinnoitety√∂ on ilmoitusvelvollisuuden piiriss√§).
 • Osakkeenomistaja vastaa siit√§ ett√§ ty√∂ suoritetaan hyv√§n rakennustavan mukaisesti ja aiheuttamatta haittaa tai vahinkoa.