Remontti.org

Remonttivinkit ja -ohjeet

ūüöß Kattoremontti

Kattoremontti voi sisältää katon uusimista, korjaamista tai huoltamista. Tällä sivulla on tietoa kattoremonteista, niiden tekijöistä ja lainsäädännöstä.

Kattoremontti voi tarkoittaa esimerkiksi sisäkaton, välikaton tai ulkokaton remontointia. Tyypillinen sisäkaton kattoremontti voi olla panelointi, jossa paneeli asennetaan yleensä valonsuuntaisesti (päävalon suuntaisesti). Panelointia tehdessä aluksi on tärkeää tutkia katto sähkö- tai vesijohtojen varalta. Etenkin puupaneloinnissa on tärkeää jättää elämisvara reunoihin, sillä puulla on taipumus laajentua kosteutta imiessään. Elämisvaralla vältetään puupaneloinin kupruilu ja siten pidennetään paneelin käyttöikää.

Ulkokaton remontti on kallis ja sen hinta voi nousta tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin riippuen työn laajuudesta. Ulkokatto tulisikin tarkistaa kahdesti vuodessa, sen lisäksi että rännit tulisi puhdistaa tukoksista. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää kattoluukkuihin ja kattoikkunoihin.

Tärkeitä kattoremontin vaiheita ovat ammattilaisen kartoitus (jonka tulisi sisältää myös alusrakenteiden, aluskatteen ja ilmanvaihdon kartoittaminen), hankesuunnittelu, kilpailuttaminen ja vertailu (sisältäen toteuttajan hintatarjouksen, laadun sekä takuun). Kattoremontti on myös suositeltavaa aikatauluttaa oikein.

Lains√§√§d√§nt√∂ — kotitalousv√§hennys ja asunto-osakeyhti√∂laki

Kotitalousvähennys kattoremontissa

  • Verohallinnon mukaan kattoremontin ty√∂n kustannukset saa osittain v√§hent√§√§ veroista.
  • Palkatun ty√∂ntekij√§n palkasta ja palkan sivukuluista saa v√§hent√§√§ 15 prosenttia.
  • Ennakkoperint√§rekisteriin merkityn yrityksen, yritt√§j√§n tai yleishy√∂dyllisen yhteis√∂n tekem√§n keitti√∂remontin laskussa olevasta ty√∂st√§ tai ty√∂korvauksesta saa v√§hent√§√§ 40 prosenttia, joka on ty√∂n tekemisest√§ maksettu korvaus, joka ei ole luonteeltaan palkkaa.
  • Kotitalousv√§hennys on henkil√∂kohtainen, ei kotitalouskohtainen: puolisot voivat saada v√§hennyksen erikseen, jos heill√§ on riitt√§v√§sti v√§hennett√§vi√§ kustannuksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa vuodessa per henkilö (omavastuu vuodessa 100 euroa), ja vähennys tehdään verovelvollisen veroista.

Vähennykseen oikeuttavat tavanomaiset kotitaloustyöt, kuten myös hoiva- tai hoitotyö, sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Tavanomainen työ on normaali työ, joka tehdään kodin- ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä voi lukea Verohallinnon ohjeesta.

Kotitalousv√§hennys vaikuttaa ‚ÄĚmenev√§n konkurssiin‚ÄĚ

On tärkeää huomioida, että kotitalousvähennyksen määrä sekä prosentuaalisesti että euromääräisesti on vuosien varrella mennyt huonompaan suuntaan. Sama trendi jatkuu: vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa on työn osuutta 5875 euroa. Vertailun vuoksi kotitalousvähennys vuonna 2019 oli 2400 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa oli työn osuutta 5000 euron edestä. Samaan tapaan vuonna 2021 palkattavan työntekijän palkasta voi vähentää 15 prosenttia, sekä sivukulut. Vuonna 2019 edellä mainittu oli 20 prosenttia.

Tämän kehityssuunnan vuoksi katto- ja muita remontteja kannattaa teettää mahdollisimman pian.

Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvussa säädetään kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajien välillä. Sama luku koskee kunnossapito- ja muutostöitä.

  • Osakkeenomistajan on pidett√§v√§ kunnossa osakehuoneistonsa sis√§osat (3¬ß)
  • Osakkeenomistajalla on oikeus tehd√§ huoneistossa kunnossapito- ja muutost√∂it√§. Osakkeenomistajan tulee kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti etuk√§teen hallitukselle tai is√§nn√∂itsij√§lle sellaisesta ty√∂st√§, joka voi vaikuttaa yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteist√∂n, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan huoneiston k√§ytt√§miseen.
  • Ilmoitusvelvollisuus on laaja, ja sen ulkopuolelle j√§√§v√§t l√§hinn√§ huoneiston maalaus- ja tapetointityyppiset ty√∂t (esimerkiksi pinnoitety√∂ on ilmoitusvelvollisuuden piiriss√§).
  • Osakkeenomistaja vastaa siit√§ ett√§ ty√∂ suoritetaan hyv√§n rakennustavan mukaisesti ja aiheuttamatta haittaa tai vahinkoa.