Remontti.org

Remonttivinkit ja -ohjeet

ūüí¶ Putkiremontti

Putkiremontti voi sisältää viemäri- ja vesijohtojen pinnoitusta, kunnostusta tai uusimista. Tällä sivulla tietoa putkiremonteista, niiden tekijöistä ja lainsäädännöstä. Putkiremontti on vaativa remontti, joka ei onnistu ilman LVI-alan osaamista.

Taloyhtiössä suoritettava putkiremontti on laajamittainen remontti, jossa uusitaan tyypillisesti kustannusten säästämiseksi koko kiinteistön vesijohtoja, uusitaan vesieristyksiä ja jopa pinnoitusta, laatoitusta ja kaakelointia. Taloyhtiössä tämä remontti tehdään noin 50 vuoden välein. Putkiremontin ohella voidaan myös uusia kalusteita, parantaa ilmastointia ja muokata sähkö- ja muita johdotuksia.

Putkiremontti omakotitalossa sis√§lt√§√§ tyypillisesti vain putkien uusimisen, joskin samassa yhteydess√§ voi ‚ÄĚp√§ivitt√§√§‚ÄĚ tilat modernimmiksi. Omakotitalossa putkiin on helpompi p√§√§st√§ k√§siksi ja siten remontti on nopeampi toteuttaa. Omakotitalon putkiremontin yhteyteen on hyv√§ ajoittaa my√∂s muita remontteja, kuten kylpyhuoneremontti tai keitti√∂remontti, koska rakenteita joutuu joka tapauksessa avaamaan.

Putkiremontin neliöhinta riippuu kohteesta ja työn laajuudesta, sekä tietenkin mitä kaikkea putkiremonttiin kuuluu, mutta halvimmillaan putkiremontin neliöhinta on alle 300 euroa ja korkeimmillaan jopa 1500 euroa.

Yleisiä tärkeitä putkiremontin valmistelu- ja toteutustoimenpideitä ovat:

 • putkiremontin kartoitus,
 • hankesuunittelu,
 • budjetointi (budjettihaarukan luominen),
 • kilpailuttaminen,
 • urakoitsijan vertailu (urakoitsijan hinta/laatu ja takuu).

Tilastollisesti 1/3 putkiremonteista on arviointia kalliimpia ja 2/5 remonteissa löytyy yllätyksiä ja muutoksia, jotka venyttävät remontin kestoa.

Lains√§√§d√§nt√∂ — kotitalousv√§hennys ja asunto-osakeyhti√∂laki

Kotitalousvähennys putkiremontissa

 • Verohallinnon mukaan putkiremontin ty√∂n kustannukset saa osittain v√§hent√§√§ veroista.
 • Palkatun ty√∂ntekij√§n palkasta ja palkan sivukuluista saa v√§hent√§√§ 15 prosenttia.
 • Ennakkoperint√§rekisteriin merkityn yrityksen, yritt√§j√§n tai yleishy√∂dyllisen yhteis√∂n tekem√§n keitti√∂remontin laskussa olevasta ty√∂st√§ tai ty√∂korvauksesta saa v√§hent√§√§ 40 prosenttia, joka on ty√∂n tekemisest√§ maksettu korvaus, joka ei ole luonteeltaan palkkaa.
 • Kotitalousv√§hennys on henkil√∂kohtainen, ei kotitalouskohtainen: puolisot voivat saada v√§hennyksen erikseen, jos heill√§ on riitt√§v√§sti v√§hennett√§vi√§ kustannuksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa vuodessa per henkilö (omavastuu vuodessa 100 euroa), ja vähennys tehdään verovelvollisen veroista.

Vähennykseen oikeuttavat tavanomaiset kotitaloustyöt, kuten myös hoiva- tai hoitotyö, sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Tavanomainen työ on normaali työ, joka tehdään kodin- ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä voi lukea Verohallinnon ohjeesta.

Kotitalousv√§hennys vaikuttaa ‚ÄĚmenev√§n konkurssiin‚ÄĚ

On tärkeää huomioida, että kotitalousvähennyksen määrä sekä prosentuaalisesti että euromääräisesti on vuosien varrella mennyt huonompaan suuntaan. Sama trendi jatkuu: vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa on työn osuutta 5875 euroa. Vertailun vuoksi kotitalousvähennys vuonna 2019 oli 2400 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa oli työn osuutta 5000 euron edestä. Samaan tapaan vuonna 2021 palkattavan työntekijän palkasta voi vähentää 15 prosenttia, sekä sivukulut. Vuonna 2019 edellä mainittu oli 20 prosenttia.

Tämän kehityssuunnan vuoksi putki- ja muita remontteja kannattaa teettää mahdollisimman pian.

Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvussa säädetään kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajien välillä. Sama luku koskee kunnossapito- ja muutostöitä.

 • Osakkeenomistajan on pidett√§v√§ kunnossa osakehuoneistonsa sis√§osat (3¬ß)
 • Osakkeenomistajalla on oikeus tehd√§ huoneistossa kunnossapito- ja muutost√∂it√§. Osakkeenomistajan tulee kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti etuk√§teen hallitukselle tai is√§nn√∂itsij√§lle sellaisesta ty√∂st√§, joka voi vaikuttaa yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteist√∂n, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan huoneiston k√§ytt√§miseen.
 • Ilmoitusvelvollisuus on laaja, ja sen ulkopuolelle j√§√§v√§t l√§hinn√§ huoneiston maalaus- ja tapetointityyppiset ty√∂t (esimerkiksi pinnoitety√∂ on ilmoitusvelvollisuuden piiriss√§).
 • Osakkeenomistaja vastaa siit√§ ett√§ ty√∂ suoritetaan hyv√§n rakennustavan mukaisesti ja aiheuttamatta haittaa tai vahinkoa.