Remontti.org

Remonttivinkit ja -ohjeet

ūüö™ Saunaremontti

Saunaremontti voi sisältää saunan uusimista, korjaamista tai huoltamista. Tälle sivulle on kirjoitettu yleisluontoista tietoa saunaremonteista, niiden tekijöistä ja lainsäädännöstä.

Mittakaavaltaan saunaremontti voi vaihdella lauteiden uusimisesta koko saunan materiaalien vaihtoon. Saunaremontissa tulisikin suunnittelun lisäksi panostaa materiaalien valintaan, valaistukseen ja kosteuden hallintaan. Ammattilaisen käyttäminen voi olla perusedellytys laajempiin saunaremontteihin, koska usein tulee hallita LVIS-alan (lämpö, vesi, ilmastointi ja sähkö) eri osa-alueet. Saunan remontoinnissa on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeet viihtyvyydestä ja millaisen saunomisympäristön materiaalit luovat. Kun sopiva ratkaisu on löytynyt, toteuttaminen on helpompi tehtävä ammattilaisellekin.

Tämän hetken paras hintavertailu koskien saunaremontteja on Urakkamaailma.fi-sivustolla. Siellä on listattu monia tapauksia, niiden sisältämiä toimenpiteitä, ja lopuksi ilmoitettu miten paljon se-ja-se tuli lopulta maksamaan. Esimerkkejä:

 1. 13 900 EUR: Kylpyhuoneen ja saunan remontointi vesieristyksineen rivitalossa Helsingissä
 2. 9700 EUR: Kylpyhuone ja sauna uusiksi (sisältäen uuden saunan vesieristysten tekemisen)
 3. 7800 EUR: Kylpyhuone-/saunaremontti rivitalossa Kotkassa
 4. 4800 EUR: Saunan pesuhuone ja wc vanhassa puutalossa Nastola
 5. 2600: Saunan pesu- ja löylyhuoneen lattioiden oikaisu ja laatoitus

Lains√§√§d√§nt√∂ — kotitalousv√§hennys ja asunto-osakeyhti√∂laki

Kotitalousvähennys saunaremontissa

 • Verohallinnon mukaan saunarempan ty√∂n kustannukset saa osittain v√§hent√§√§ veroista.
 • Palkatun ty√∂ntekij√§n palkasta ja palkan sivukuluista saa v√§hent√§√§ 15 prosenttia.
 • Ennakkoperint√§rekisteriin merkityn yrityksen, yritt√§j√§n tai yleishy√∂dyllisen yhteis√∂n tekem√§n keitti√∂remontin laskussa olevasta ty√∂st√§ tai ty√∂korvauksesta saa v√§hent√§√§ 40 prosenttia, joka on ty√∂n tekemisest√§ maksettu korvaus, joka ei ole luonteeltaan palkkaa.
 • Kotitalousv√§hennys on henkil√∂kohtainen, ei kotitalouskohtainen: puolisot voivat saada v√§hennyksen erikseen, jos heill√§ on riitt√§v√§sti v√§hennett√§vi√§ kustannuksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa vuodessa per henkilö (omavastuu vuodessa 100 euroa), ja vähennys tehdään verovelvollisen veroista.

Vähennykseen oikeuttavat tavanomaiset kotitaloustyöt, kuten myös hoiva- tai hoitotyö, sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Tavanomainen työ on normaali työ, joka tehdään kodin- ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä voi lukea Verohallinnon ohjeesta.

Kotitalousv√§hennys vaikuttaa ‚ÄĚmenev√§n konkurssiin‚ÄĚ

On tärkeää huomioida, että kotitalousvähennyksen määrä sekä prosentuaalisesti että euromääräisesti on vuosien varrella mennyt huonompaan suuntaan. Sama trendi jatkuu: vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa on työn osuutta 5875 euroa. Vertailun vuoksi kotitalousvähennys vuonna 2019 oli 2400 euroa, mikäli yritykselle maksettavassa laskussa oli työn osuutta 5000 euron edestä. Samaan tapaan vuonna 2021 palkattavan työntekijän palkasta voi vähentää 15 prosenttia, sekä sivukulut. Vuonna 2019 edellä mainittu oli 20 prosenttia.

Tämän kehityssuunnan vuoksi sauna- ja muita remontteja kannattaa teettää mahdollisimman pian.

Asunto-osakeyhtiölaki

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvussa säädetään kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajien välillä. Sama luku koskee kunnossapito- ja muutostöitä.

 • Osakkeenomistajan on pidett√§v√§ kunnossa osakehuoneistonsa sis√§osat (3¬ß)
 • Osakkeenomistajalla on oikeus tehd√§ huoneistossa kunnossapito- ja muutost√∂it√§. Osakkeenomistajan tulee kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti etuk√§teen hallitukselle tai is√§nn√∂itsij√§lle sellaisesta ty√∂st√§, joka voi vaikuttaa yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteist√∂n, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhti√∂n tai toisen osakkeenomistajan huoneiston k√§ytt√§miseen.
 • Ilmoitusvelvollisuus on laaja, ja sen ulkopuolelle j√§√§v√§t l√§hinn√§ huoneiston maalaus- ja tapetointityyppiset ty√∂t (esimerkiksi pinnoitety√∂ on ilmoitusvelvollisuuden piiriss√§).
 • Osakkeenomistaja vastaa siit√§ ett√§ ty√∂ suoritetaan hyv√§n rakennustavan mukaisesti ja aiheuttamatta haittaa tai vahinkoa.